Ençok sorulan sorular:
Mavi kartlılar Türkiye de emekli olabiliriler mi?
Mavi Kart nedir?
Doğumla Türk vatandaşı olup da çıkma izni almak suretiyle Türk vatandaşlığını kaybedenler ve bunların 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanununun 28 inci maddesinde belirtilen altsoylarına verilen ve söz konusu maddede belirtilen haklardan faydalanabileceklerini gösteren resmî belgedir.
http://www.mfa.gov.tr/mavi-kart-_eski-pembe-kart_-uygulamasi-.tr.mfa3600 gün den emekli olabilir miyim?
Yukarıdaki kısa alıntıda da belirtildiği gibi, kanunla Türk vatandaşlığından çıkan vatandaşlar Türkiye de emekli olma hakkına sahiptirler. İki yıl öncesine kadar mavi kartlılar dava açmak suretiyle emeklilik haklarına kavuşabiliyorlardı. Şİmdi ise doğrudan başvuru yapılabilmektedir. Mavi kartlıların başvurusu nufusa kayıtlı olunan vilayetlerde yapılacaktır.
3600 gün den emekli olabilir miyim?
3201 sayılı yasa çerçevesinde Türkiyede emekli olabilmek için belirli kurallar dahilinde borçlanma yapmak zorunluluğu vardır. Kişinin ne kadar borçlanma yapması gerektiği ve nezaman emekli olacağı o şahsın ne zaman sigortalı olarak çalışmağa başlamasına bağlı olarak değişmektedir. Almanya gibi ülkelerde sigortalı iş hayatına başlamış olmak 3600 gün borçlanarak emekli olmağa imkan verirken; aynı durumda olan bir Norveçli İsveçli veya Danimarkalı gurbetçi bu şartlardan yararlanamamaktadır. Bu durumun düzeltilmesi için mutlaka Cumhurbaşkanına – Başbakana ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik bakanı ile muhalefet partilerine maduriyeti anlatan dilekçeler mektuplar gönderilmelidir. Kuzey.dk olarak biz bunun yapıyoruz. Siz vatandaşlarımızın da mektup ve dilekçeler göndererek haklarını aramalarını tavsiye ediyoruz.
Türkiye de hiç sigortam yok, emekli olabilir miyim?
Türkiye’de hiç sigorta başlangıcı olmayanlar da yurtdışı borçlanması yaparak emekli olabilirler. Burada sadece yüzeysel olarak ele alıyoruz. İstenirse bireye özgü daha detaylı açıklamalar getirebiliriz. Kuzey gazetesi olarak, konuyla ilgili derinlemesine araştırma yapıp açıklamalarda bulunabiliriz.
’Efterlön’e ayrılanlar emekli olabilirler mi?
Efterløn er en mulighed for at forlade arbejdsmarkedet, før du når pensionsalderen. https://www.aeldresagen.dk/viden-og-raadgivning/penge-og-pension/efterloen?gclid=CIWhpJX8qs8CFerFcgod-j4Geg
Danimarkada uzun yıllar işpiyasasında çalışanların, emeklilik yaşından birkaç yıl önce çalışma hayatından ayrılabilmelerine, bir anlamda birkaç yıl önceden emekli olmalarına olanak sağlayan bir emeklilik uygulamasıdır.
Bu durumda olanların ; 3201 sayılı yasada belirtilen’
- Yurtdışında çalışmıyor olmak
- Ikamete dayalı sosyal yardım almamak
- Üzerinde kayıtlı ticari faaliyetin olmaması gerekir…
kurallarına uyması sebebiyle bir mani teşkil etmemesi gerekir. Kısacası Efterlöne ayrılanlar TR de emekli olabilirler.Fleksjob da olanlar emekli olabilirler mi?
Fleksjob er job med offentligt tilskud til personer med varig og væsentlig nedsat arbejdsevne, som ikke kan opnå eller fastholde beskæftigelse på ordinære vilkår på arbejdsmarkedet.
http://www.cabiweb.dk/lovstof/fleksjob-fra-2013/?gclid=CLrDwsz-qs8CFYXUcgodz1UI8Q
Yukarıda Efterlön uygulamasında belirtilen kurallar burada da geçerlidir. Felksjob uygulaması Danimarkada kısmi işgücü kaybı nedeniyle tam gün çalışamayan kişilerin, sağlık problemlerinin gözönünde bulundurularak, iş piyasasında kalabilmeleri amacını güden bir uygulamadır. Örneğin bel fıtığı teşhisi konulan bir kişinin uzun süre ayakta duramaması, ağır nesneleri kaldıramaması, değişken çalışma pozısyonlarının gerekli olması ve iş denemeleri sonucu verimli oranda çalışabilme saatlerinin kısıtlı olması sonucu haftada örneğin 15 saat çalışabilmesine olanak sağlayan, devletin sosyal boyutunun dahil edildiğ bir düzenlemedir. Kişi bu düzenleme ile haftada 15 saat çalışabildiği için 15 saatlik ücret almaktadır. Geriye kalan 22 saatlik çalışamadığı saatler için ise Fleks ödeneği adı verilen bir düzenleme devreye girmektedir. Felks ödeneğinin miktarı ise yaklaşık işsizlik aylığınan biraz altında bir miktarı ifade etmektedir.
Bu durum yukarıda belirtilen ’kişinin yurtdışında çalışarak parak kazanmaması ilkesi ile ters düşmektedir. Bu nedenle Fleksjob = yarızamanlı = esnek iş / emeklilik olarak da algılanabilecek düzenleme içerisinde olanlar emekli olamazlar.
Buradaki düzenleme doğrudan işgücü kaybı nedeni ile gelirinde bariz azalma olacak kişilerin ekonomik olarak daha da zorlanmalarını engelleyici bir sosyal devlet zihniyeti yeralmaktadır. Yine burada işgücünü kısmen kaybetmiş kişilerin devlet desteği ile bir miktar üretkenliklerinin muhafaza edilmesinin yanısıra, evinden dışarı çıkıp topluma katılmaları, azda olsa çalışarak katkıda bulunabilmelerine olanak sağlayan, daha sağlıklı ve sosyal bireyler olmalarına katkıda bulunan bir sosyal devlet projesi, ya da yarı emeklilik düzenlemesi diyebiliriz.
Bu durumda olanların da 3201 sayılı yasadan bir şekilde yararlanmaları gerekmektedir. Yıllarca Türkiye Cumhuriyeti devletine gurbetçi olarak birçok alanda katma değer sağlamış bizlere, yasal hak olan yurtdışı emeklilik işlemlerinde de kolaylıklar sağlanmalıdır. Bu kolaylıklar oyle bize hibe edilen bir emeklilik şeklinde değil, aksine eşit gurbetçi ve yurttaşlar düzeyinde ele alınan alınmalıdır.
Bu nedenle diyoruz ki;
Anayasa da belirtildiği gibi; ’eşit vatandaşlık’ ilkesinden hareketle; Almanya – Fransa – Hollanda gibi ülkelerde yaşayan gurbetçilere uygulanan ( yurtdışında sigortalı olarak işe başlama tarihinin Türkiye deki emeklilik işlemlerinde ilk işe başlangıç tarihi olarak kabule edilen ) ayrıcalık / kolaylık ne ise biz Danimarka –Norveç – İsveş ve İngiltere de yaşayan gurbetçiler için de geçerli olmasını istiyoruz.
Bu amaçla gelecek sayımızda sadece ilgilere yazacığımız mektup metni yer alacaktır. Bu mektubun altına imzanızı atın ve ilgili yerlere gönderin. Hayatınızın sonbaharı güvence içerisinde olsun.