”İş Deneme Süreci”nde Tatile Ayrılma Hak ve İmkanları
Ferie Forholde under ’Jobsafklaringsforløb”
Süreç içerisinde bulunan kişilerin TATİLe ayrılma ile ilgili hakları, yükümlülükleri ve uymaları gereken kurallar ve imkanları nelerdir?
Bu soruyu yanıtlarken ‘süreç nedir’ diye kısa bir açıklama yapılması konunun daha iyi anlaşılmasında yardımcı olacaktır.
İş Deneme Süreci kişilerin çeşitli sağlık sorunları nedeni ile normal çalışma yaşamının gereklerini yerine getirememeleri sonucu ‘1 hastalığa ayrılma’ olarak nitelendirilen sürecin başlaması, 2 İş Merkezi = Jobcenter in devreye girmesi, 3 rahatsızlık sürecinin takibi, 4 tedavi programları ve geri dönüş uygulamaları (genoptræning) sonucunda iş yaşamanına tam hazır olarak dönüşün mümkün olamayacağı kanatinin oluşmasından sonra başlayan süreçtir.
Bu süreçte yeni iş danışmanları ve farklı uygulamalar devreye girer. Sosyal devlet anlayışlı uygulamalar kişinin bundan sonraki süreçte geçinebilme / çalışabilme ve işgücü gibi konularını belirleyen açıklık getiren çalışmalar yapılır.
Sağlık sorunlarının netleştirilmesi, teşhis = tanı (diagnosisering) konmak suretiyle sorunun sürekli ‘kronik’ olması, bundan sonraki yaşamında bu sorunun devamlı olacağı, sınırlı iş gücünün (nedsæt arbejdsevne) nasıl değerlendirileceği ve nelere dikkat edileceği (Skånehensyn), çalışma yaşamında iş yeri ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi gibi konulara açıklık getirilir. Geleceğin nasıl şekilleneceği belirlenir. Bu sürecin nasıl olacağının kararı ise ‘KURUL /heyet’ adı verilen, dancası REHABİLİTİERİNGSTEAM olan uzman kişilerce karara bağlanır.
Bu süreç 1 yıldan başlar 3-5 yıla kadar uzayabilir.
Sürecin uzaması halinde doğal olarak kişilerin tatil ihtiyaçları da ortaya çıkar.
TATİL konusu bir çok kişiyi ilgilendirmektedir. Süreç içerisinde olan bir kişinin temel görevi kendisine uygun görülen faaliyetlere mutlaka katılmasıdır. Tatil ile ilgili kişinin hak ve imkanları vardır. Bunların da bazı şartları ve uyulması gereken kuralları bulunmaktadır. Şöyle ki;
- Tatil ödeneği almak için en az 12 ay süreç içerisinde bulunma
- 12 aydan az süre ise tatil ödeneği ödenmez
- Tatil Konusunda danışmandan mutlaka bir ‘izin belgesi’ (bevilling) alınması
- Yurtdışına çıkışlarda haftanın her günü (hafta sonları da) sayılır
- İzinsiz tatile ayrılıp yurtdışına çıkılması ve ülkeye girişte durumun açığa çıkması halinde çeşitli sonuçlar cezalar ortaya çıkabilir.
İş Deneme Sürecinde ödenen ödenek kamudan aktarılan ödenek olarak değerlendirildiği için kişler mutlaka bildirimde bulunmakla yükümlüler. Aksi halde haksız gelir etme gibi suçlamalar ile karşı karşıya kalıp, ödenek kesilmesi, süreç durdurulması gibi cezalar söz konusu olabilir.
İş denemesi sürecinde tatil hakkı elde edebilmek için en az 12 ay geçmesi gerekir ki ücretli izine ayrılabilme hakkı doğsun. Bu durumda ücretli izin alamayan kişilere de ücret ödemeden izin yapma hakkı tanınmaktadır. Ancak burada kişinin planlanan hiç bir etkinliğe veya bir programa katılamama gibi bir seçeneği yoktur.
Eğer kişinin daha önceden çalışırken kesilen birikmiş tatil parası var ise kendi tatil parasını burada kullanabilir.
Her durumda danışmanlara bilgi verilmesi zorunludur. Bu zorunluluk hem yasal bir uygulama hem de sürecin doğru yönetilmesi aksama olmaması bakımından önemlidir.
Tatil planlarınızı yaparken açık ve şeffaf olmak önemlidir. Danışmanlarınızla mutlaka görüşün, tatil planlarınızı anlatın, haklarınızı öğrenin ve mutlaka yazılı bir belge almayı unutmayın.
Tatilde olanlara, tatile ayrılacaklara şimdiden iyi tatiller.
Bu arada gurbetçi olarak karşılaşmış olduğunuzu her türlü sağlık, bürokratik ve hizmetler ile ilgili sorunlarınız not edin, bana bildirin. Bu sorunların çözüm ve kolaylaştırılmaları ile ilgili çalışmalar yapalım.